na vrh

Poludrago kamenje

Poludragi kamen Ahat

Ahat je raznolik svilenkastog sjaja, mnogobrojan, mnogoslojan, lako prepoznatljiv kamen. Može se naći u raznim bojama, od svih vrsta braon, plave, mlečno bele, bež, roza, sive, ljubičaste, žute, zelene, crvene, oranž. Poboljšava pamćenje i koncentraciju, pojačava životnu snagu i ohrabruje iskrenost. Ovo je kamen finansijskog uspeha.

 

Poludragi kamen Akvamarin

Svojom zelenkastoplavom bojom podstiče osećaj vernosti i postojanosti i zato se koristi i kao amajlija koja učvršćuje vernost u vezi i braku. Poznat je kao kamen hrabrosti i odvažnosti.

 

Poludragi kamen Ametist

Ametist je sjajan, providan, ljubičasti, vrlo cenjen kamen.Poznat je kao “dobroćudni”kamen ili “kamen sreće”. Znamenje mu je smirenost, spokoj i dostojanstvo.

 

Poludragi kamen Citrin

Citrin je sjajni žuti providni kristal koji snažno provodi toplu i svetlosnu energiju. Nosiocu jača volju, mentalne sposobnosti, podstiče imunitet i metabolizam. Citrin je kamen uspeha i izobilja. Potstiče kreativnost.

 

Poludragi kamen Gorski kristal

Gorski kristal je vrsta providnog kvarca staklastog sjaja. Stilmuliše svako duhovno traganje i povećava moć ostalih kristala. Donosi prosvetljenje, mir i spokoj. Ohrabruje emocionalnu čistoću i jasnoću srca. On stvara osećaj optimizma i čini da i ljudi koji su inače zatvoreni i pesimisti primaju inovacije. Gorski kristal štiti od zračenja i rasteruje statički elektricitet, zato je dobro držati ga pored monitora.

 

Poludragi kamen Karneol

Karneol je kamen narandžaste boje, a može biti ružičaste i smeđe. Karneol je kamen kreativnosti, individualnosti i hrabrosti. Zovu ga još i "glumački kamen". Veliki je zaštitnik. Pojačava memoriju i pomaže pronaći prave prijatelje. Štiti od ljubomore, ljutnje i straha. Pomaže ostvariti želje i donosi sreću; olakšava i uklanja tugu.

 

Poludragi kamen Lapis lazuli

Lapis Lazuli je kamen tamno plave boje sa zlatnim ili belim pegama. Lapis Lazuli je kamen posvećen ljudima rođenim u znaku Vage. Takozvani „dragulj radosti“ produbljuje ljubav i prijateljstvo. Lapis lazuli donosi iskrenost, otvorenost, unutarnju moć, intuiciju, kreativnost, muževnost.

 

Poludragi kamen Meseceva reka

Mesečeva reka je kamen tamno ljubičaste boje, neprovidan sa sjajnim iskricama. To je kamen spoznaje svrhe postojanja, univerzalnog znanja i oslobađa nas mentalnih blokada. Podstiče kreativnost i spiritualne procese. Utiče na emocije, generiše i daje veliku energiju, sreću, mudrost i učenje. Dobar je protiv depresije, artritisa i reumatskih bolova.

 

Poludragi kamen Mesecev kamen

Mesečev kamen karaktristiše neverovatna igra svetala koja uvek daje kamenu drugačiji izgled kako ga pomeramo. Može se javiti u beloj, krem, žutoj, plavoj i zelenoj boji. Mesečev kamen je kamen novih početaka. Kao što se mesec menja tako se i uživotu sve kružno menja. On je najefikasniji u smirivanju emocija.

 

Poludragi kamen Oniks

Boja: Crna, siva, bela, smeđa, žuta, crvena, na pruge išaran kao mermer. Simbolizuje iskrenost, ostroumnost, duhovnu snagu. Doprinosi osecanju samouverenosti. Podstiče krepkost, postojanost i izdržljivost. Daje samokontrolu i prenosi neprocenjljivi dar mudrog odlučivanja.

 

Poludragi kamen Rozenkvarc

Rozenkvarc je vrsta kvarca bledo roze i roze boje. On je simbol nežne ljubavi, zato olakšava emotivne probleme i leči srce. Rozenkvarc budi u nama životnu radost, podstiče na vernost i ljubav, jača smisao za lepotu. Privlaci i zadrzava muske poglede. Pomaze pri uspostavljanju emocionalne ravnoteze, ljubavi, smirenosti, prastanja, ljubaznosti i samopostovanja.

 

Poludragi kamen Sunčev kamen

Suncev kamen je narandžasto smeđ kamen sa zlatnim tačkicama, porcelanskog sjaja. Sunčev kamen je radostan, lakoinspirativan kamen. Kad život izgubi svoju slast, sunčev kamen je obnavlja i pomaže vam da negujete sebe.

 

Poludragi kamen Tigrovo oko

Tigrovo oko je žuto-smeđe-crni fibrozni kvarc. Efekat Tigrovog oka potiče od smenjivanja kvarca i azbesta, a zlatnu boju mu daje oksid metala. Ovaj kamen je vekovima bio korišćen kao zaštita od zlih očiju i od prokletstva. Rimski vojnici su ga nosili da ih štiti u bitkama.

 

Poludragi kamen Tirkiz

Tirkis se javlja u tirikiznij, zelenoj i plavoj boji. Pripada mu značenje “kamena sreće”. Simbol je ljubavi i bogatstva. Pridavane su mu misticne sposobnosti, a pomagao je i u ozdrvaljenju od oboljenja psihičkih depresija i melanholije.

 

Poludragi kamen Žad

Boja žada je od svetlo žute i svetlo zelene, do tamno zelene boje, mutnog sjaja. Ovo je jako poznat i cenjen dragi kamen. Pruža zaštitu u ljubavi i sprečava preljubu. Doprinosi harmoniji, smirenosti, prijateljskim osećanjima,srdačnosti, duhovnoj ispunjenosti.